Siste nyttHvem går seirende ut av høstens dragkamp?

Velkommen tilbake! En hendelsesrik uke går mot slutten og finansmarkedene preges stadig mer av en kamp mellom gode og onde krefter. En batalje som vil fortsette å prege den vakreste årstiden. På den ene siden står fortsatt sunn verdensøkonomi og sterk selskapsinntjening, på den andre et usikkert globalt handelsklima, usikkerhet rundt Kina og vekstmarkedsøkonomiene og ikke minst sentralbanker som nå er i ferd med å inndra sitt pengepolitiske redningsnett. Vi holder en knapp på at de sunne kreftene vil holde unna og støtte aksjemarkedet, men forventer ingen enkel seier.

Hvor gikk det galt for Tyrkia?

Tyrkisk økonomi og landets valuta er fanget i en perfekt storm som har sendt bølger gjennom globale finansmarkeder. Danske Banks strateg, Christian Lie, forklarer hva som har skjedd og hva dette betyr for investorene.

Rapport fra internasjonalt kretsmesterskap i regional økonomi 2018

Vel overstått sommer, folkens! Jeg tar som en selvfølge at ingen av dere har brukt verdifull ferietid til å lese tørre finansaviser, og derfor følger her en rimelig lettfordøyelig oppsummering. Siden holdbarhetsdatoen på økonomiske nyheter er noen sekunder, skriver jeg også litt om lyset i tunnelen betyr mer vekst, inntjening og avkastning – eller om det bare er Dovreekspressen. 2018 har i stor grad handlet om USA, både på godt og vondt, men når det kommer til helsetilstanden for økonomi og aksjemarked – er det så langt ingen tvil om hvem som troner øverst på pallen. Vi tror USA holder koken en stund til, men også at oppturen bærer også i seg kimen til tilbakegang.

Til deg som sovner av ordet handelskrig - God sommer!

Vi er litt lei vi også, men dessverre tror vi denne utingen vil vare en stund. Det gjør oss litt bekymret for at helsetilstanden til verdensøkonomien vil gå fra kjernesunn til snufsete, og at det vil bidra til litt snørr også i aksjemarkedet. Mens USA og Kina har mulighet til å stimulere sin økonomier og aksjer ved en tilbakegang, gjelder dette i mindre grad Europa.

Verre før det blir bedre?

Ferievibber? Oppløpet inn mot sommeren indikerer at det kan bli hensiktsmessig med annen strandlektyre enn finansaviser denne gangen. Fra et rimelig velfungerende politisk og økonomisk verdensbilde i 2017 har vi nå en situasjon hvor førstnevnte er i ferd med å skremme sistnevnte. Videre eskalering av handelskonflikten ser nå mer sannsynlig ut enn nedtrapping på kort sikt, og det kan ikke utelukkes at dette vil bidra til et urolig markedsklima. Vi ser med spenning frem imot 30.juni og 6. juli, og av en eller annen grunn blir resten av historien fortalt i punkt-liste format denne uken!

Kortfattet verdensoversikt fra hjemmekontor

Hei folkens, dette har vært litt av en uke. Hadde nesten glemt av de rare grå greiene oppe i lufta som sperrer for sola og som det renner vann fra. Selv om sjokkpotensialet var betydelig også i finansmarkedene denne uka, med en haug med nye tall og rentemøter, har ting stort gått som ventet og sånt’no liker jo de fleste som investerer.

Kronekursen kan gi valutasjokk

Etter å ha falt over lengre tid, har krona styrket seg litt den siste tiden. Allikevel vil ferieturen i Europa og USA bli dyrere i sommer sammenlignet med tidligere år.

Den viktigste investeringskommentaren du leser i dag

Helt seriøst, altså – for i dag skriver jeg om noe som forhåpentligvis kan sette vår krisefrykt i perspektiv. Som investorer er vi mennesker nemlig litt håpløse og mer styrt av følelser enn vi liker å innrømme. Studier viser at smerten vi opplever ved et tap i finansmarkedene, er dobbelt så stor som gleden vi opplever ved tilsvarende gevinst.

Om uforutsigbarhet og synkronsvømming

Hei igjen! Politisk sett har dette vært en dramatisk uke – med utfoldelsen av en italiensk politisk tragedie og med en uforutsigbar President Trump i en global hovedrolle. Kombinert med en verdensøkonomi som ser ut til å gå fra et synkronisert crescendo til mer hverdagslige problemer, vil dette begrense euforipotensialet i finansmarkedene fremover. Sannsynligheten for en alvorlig nedtur er likevel begrenset og vi beholder vår overvekt i aksjer. 

Andre tema